OBDS Jan Ligthart een duurzame school.

In 2017 is OBDS Jan Ligthart met hulp van ouders en leerlingen verduurzaamd. De ledverlichting werd tegen laag tarief geleverd door Koninklijke Oosterberg B.V.en met hulp van GEAS werd de cv afgesteld. TONZON-isolatiefolie is aangebracht achter radiatoren en in kruipruimtes om alle transportleidingen van de cv-installatie. 

De aanpassing van de verlichting en het uitschakelen van computers die niet gebruikt werden, resulteerde in gemiddeld 50% lager stroomverbruik. Door het lagere stroomverbruik kon de hoofdzekering van 63A naar 40A worden aangepast wat tevens resulteerde in een extra besparing van 50% op de vaste kosten. Het inregelen van de cv speciaal voor dit gebouw en het toepassen van de TONZON-isolatiefolie zorgde ook voor besparing op gasverbruik van ongeveer 50%! 

Deze maatregelen zorgden voor twee zaken;

We stoten aanzienlijk minder CO2 uit als school.
Bespaarde geld op onze energierekening kunnen we binnen school inzetten. 

Wat is CO2 besparing die OBDS Jan Ligthart heeft bereikt?

Onze school is gebouwd in 1981. Oorspronkelijke verbruik van 24.000KWH stroom en 14.000M3 gas tot 2017 zorgde voor ruim 40.000KG CO2uitstoot per jaar! Na de ombouw van de verlichting en wat andere aanpassingen om het stroomverbruik te verminderen en we de cv-installatie van TONZON-folie hadden voorzien en de Cv-ketels waterzijding hadden ingeregeld, brachten we de CO2-uitstoot terug naar ruim 21.000KG CO2 per jaar. Sinds maart van dit jaar wekt de OBDS Jan Ligthart middels zonnepanelen al het stroomverbruik zelf op! De CO2-uitstoot is voor de school daarmee teruggebracht naar nog 13.000KG CO2 per jaar voor de school!!

De OBDS Jan Ligthart heeft daarmee CO2 al in 2019 het verbruik met ruim 67% verlaagd!!! De Nederlandse overheid streeft naar 49% vermindering op CO2-uitstoot in 2030.

De OBDS Jan Ligthart heeft hiermee in de afgelopen jaren duizenden euro’s bespaard waar diverse zaken binnen school mee zijn gerealiseerd;

- Mooie verrijdbare steigerhouten tafels voor in de gang.
- Mooie verrijdbare computertafels voor in alle lokalen en gangen.
- Verbetering van ons computernetwerk.

 

 

Mijn kind

Klik hier om naar de groepenpagina van uw kind te gaan.

Actuele informatie